برآورد هزینه تولید بتن آرمه در ساختمان بتنی بر اساس متر مکعب

اصولاً کسانی که به فکر راه اندازی یک پروژه ساخت و ساز هستند، یا حتی پیمانکاران، نسبت به هزینه تولید بتن آرمه نگران هستند و معیار مشخصی برای قیمت‌گذاری خود ندارند. از طرف دیگر قیمت محصولات و مواد اولیه به صورت فصلی تغییر می‌کند و نمی‌توان به یک رقم خاص اشاره کرد. اما در هر صورت می‌توان آماری کلی از هزینه‌ها و میزان مصرف مواد به دست آورد که به صورت لحظه‌ای قیمت ساخت و ساز را بررسی کرد.

حالا اگر شما برای پروژه مسکونی خود به دنبال برآورد هزینه تولید بتن آرمه هستید، با ما همراه باشید تا در این مطلب محاسبه‌های خود را برای یک متر مکعب بتن مسلح با میلگرد فولادی انجام دهیم.

هزینه تولید بتن آرمه شامل چه مواردی می‌شود؟

بتن آرمه شامل ترکیبی از بتن معمولی و میلگرد فولادی است که در بخش‌های مختلف ساختمان کاربرد دارد و شرایط آن برای هر قسمت از ساختمان متغیر است. به عنوان مثال، نوع بتن و نوع میلگرد استفاده شده در فونداسیون با نوع بتن و میلگرد استفاده شده در ستون‌ها و سقف متفاوت است. به همین دلیل است که باید برای هر قسمت هزینه تولید بتن آرمه به صورت جداگانه محاسبه شود. در گروه بندی بتن استانداردهای مختلفی داریم که شامل مقدار مواد مانند شن و ماسه، مقدار سیمان و دانه‌های ماسه و همچنین مقدار فولاد می‌شود. این استانداردها به صورت  M15 (1: 2: 4)، M20 (1: 1.5: 3)، M25، M30 و غیره هستند.

برای تولید هر متر مکعب بتن مسلح به موارد زیر نیاز دارید:

  • سیمان با توجه به استاندارد انتخاب شده؛
  • ماسه سنگ با توجه به اندازه دانه و مقدار آن؛
  • میلگرد با توجه به استحکام مورد نیاز؛
  • آب با توجه به نسبت سیمان به آب؛
  • مواد افزودنی مانند ضد یخ یا روان کننده بتن؛
  • کارگر برای انجام به بخش‌های مختلف تولید بتن.

با این تفاسیر ما برای بررسی هزینه تولید بتن آرمه در یک ساختمان بتنی از استاندارد M20 استفاده می‌کنیم و محاسبات خود را برای یک متر مکعب بتن انجام می‌دهیم.

هزینه تولید بتن آرمه شامل چه مواردی می‌شود؟

تخمین مواد مورد نیاز برای تولید یک متر مکعب بتن

برآورد مواد شامل ماسه سنگ، سیمان، میلگردهای فولادی و سایر مواد افزودنی می‌شود که با توجه به طرح اختلاط آنها مشخص می‌شود. در این بررسی ما طرح اختلاط 1: 1.5: 3 را در نظر می‌گیریم که حجم خشک کل مواد در حدود 1.54 برابر حجم مرطوب بتن می‌شود که این تغییر حجم به دلیل ایجاد حفره موجود در ساختار شن و ماسه به صورت خشک است. بنابراین در این بررسی ما حجم 1.54 متر مکعب از مواد اولیه را در نظر می‌گیریم که برای تولید یک متر مکعب بتن معمولی مناسب است.

  • مقدار سیمان مورد نیاز: با توجه به نسبت‌های ذکر شده، ما برای تولید یک متر مکعب بتن نیاز به حدود 0.28 متر مکعب سیمان داریم. از طرف دیگر هر کیسه سیمان حجمی معادل با 0.0347 متر مکعب دارد که با بررسی آن متوجه می‌شویم که به ۸ کیسه سیمان نیاز داریم.
  • حجم ماسه مورد نیاز: با توجه به بررسی‌های صورت گرفته و همچنین حجم مواد خشک اندازه گیری شده برای بتن، در این پروژه ما نیاز به 0.42 متر مکعب ماسه سنگ داریم.

مقدار میلگرد مورد نیاز

با توجه به اهمیت وجود میلگرد فولادی در ساختار بتن آرمه، این مورد را به صورت جداگانه بررسی می‌کنیم. میزان میلگرد در یک سازه به محل بتن ریزی بستگی دارد و به همین دلیل میزان میلگرد در قسمت فونداسیون نسبت به مقدار میلگرد در قسمت سقف ساختمان متفاوت است. برای محاسبه مقدار میلگرد مورد نیاز می‌توانیم وزن کل فولاد مورد نیاز را بر هر حجم کل بتن برای قسمت‌های مختلف تقسیم کنیم. این به ما کمک می‌کند که وزن فولاد تقویت شده برای هر متر مکعب بتن را محاسبه کنیم. اما مهندسین سازه یک قانون کلی برای انتخاب حجم فولاد در یک سازه دارند که:

  • برای قسمت‌های تخت و برای اسلب: ۱% حجم بتن
  • برای ستونها: 2.5 درصد حجم بتن
  • برای سقف: 0.6 درصد حجم بتن.

بنابراین اگر ما بخواهیم هزینه تولید بتن آرمه برای ستون ساختمان را انجام دهیم برای هر متر مکعب در حدود ۱۹۶ کیلوگرم میلگرد فولادی نیاز داریم. البته باز هم باید این نکته را متذکر شویم که مقدار میلگرد با توجه به نوع بتن و محل استفاده از آن متغیر است.

هزینه مواد افزودنی و آب

 بتن ریزی در هوای سرد با بتن ریزی در هوای گرم و متفاوت است و شرایط تولید بتن و همچنین میزان مواد افزودنی و آب در آنها با یکدیگر فرق دارد. این تفاوت‌ها در کنار یکدیگر مشخص می‌کند که شما برای هر متر مکعب از بتن آرمه نیاز به چه مواد افزودنی دارید و حجم آب استفاده شده باید به چه صورت باشد. در این مورد برای برآورد هزینه بهتر است با مهندسین سازه مشورت کنید تا اعداد دقیق را در اختیار شما قرار دهند. البته به خاطر داشته باشید که معمولاً 7.5 درصد از هزینه تولید بتن آرمه به موارد جانبی مانند مواد افزودنی، آب و سایر مواد پیش بینی نشده اختصاص می‌یابد.

 هزینه کارگر

متاسفانه بسیاری از افراد ناشی و تازه کار هزینه کارگر را در ساخت و ساز خود لحاظ نمی‌کنند و این باعث اختلاف حساب زیادی بین موارد پیش‌بینی شده و موارد عملی می‌شود. این یک موضوع بدیهی است که هزینه کارگر تأثیر خود را به طور مستقیم بر هزینه تولید بتن آرمه می‌گذارد. اگر می‌خواهید بدانید که در هر متر مکعب بتن شما به چه کارگرهایی نیاز دارید فقط به فهرست زیر نگاه کنید:

  • هزینه کارگر معمولی: شما برای تولید هر متر مکعب بتن آرمه نیاز به هزینه 0.37 روز کارگر معمولی دارید؛
  • هزینه کارگر ماهر: در عین حال از شما باید 3.5 روز هزینه برای هر کارگر حساب کنید؛
  • کارگر حمل آب: شما برای حمل به آب نیاز به هزینه‌ای معادل با 1.39 روز کار یک کارگر دارید؛
  • کارگر خم کن میلگرد: شما به ازای هر ۱۰۰ کیلوگرم میلگرد نیاز به یک روز کارگر دارید و هزینه آن را باید حساب کنید؛
  • اپراتور دستگاه میکسر: استخدام کردن اپراتور دستگاه میکسر هزینه‌ای معادل با 0.0714 روز یک کارگر دارد؛
  • اپراتور دستگاه ویبراتور: استخدام کردن اپراتور دستگاه ویبراتور هزینه‌ای معادل با 0.0714 روز یک کارگر دارد.

در حال حاضر هزینه روزانه یک کارگر بین ۵۰ تا ۱۰۰ هزار تومان متغیر است، اما شما می‌توانید با توجه به مقتضیات زمانی خود این قیمت را تغییر دهید و محاسبات خود را انجام دهید.

 هزینه کارگر

یک پیمانکار چقدر سود می‌کند؟

حتماً برای شما خیلی جالب است که بدانید در جریان ساخت و ساز پروژه شما چه سودی نصیب پیمانکار می‌شود. اگر چه سود پیمانکاران از یک پروژه به پروژه دیگر، از یک موقعیت جغرافیایی به موقعیت جغرافیایی دیگر یا از یک شرایط ساخت و ساز خاص به شرایط دیگر متفاوت است، اما به طور معمول سود پیمانکاران بین ۱۰ تا ۲۰ درصد متغیر است. بنابراین وقتی که شما پروژه ساخت و ساز بتنی خود را به یک پیمانکار واگذار می‌کنید، قیمت پیشنهاد شده آنها در حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد بالاتر از قیمت معمولی است و شما می‌توانید از این مورد برای برآورد هزینه تولید بتن آرمه در یک پروژه استفاده کنید.

نقش بتن آماده در این هزینه‌ها به چه صورت است؟

در بسیاری از مطالب قبلی ما به قیمت بتن آماده اشاره کردیم و از آن به عنوان یک گزینه به صرفه یاد کردیم. شما اگر همین الان قیمت اجزاء مختلف را با هم مقایسه کنید متوجه می‌شوید که بتن‌آماده گران‌تر تمام می‌شود. اما با وجود اینکه پیمانکاران به دنبال سود بیشتر هستند، سفارش بتن آماده را ترجیح می‌دهند. این به این دلیل است که کارخانه بتن آماده محصول را به طور کامل و استاندارد در اختیار شما قرار می‌دهد و پروژه‌های شما کامل طبق برنامه‌ریزی قبلی پیش می‌رود.

حتی اگر شما آدم دقیقی باشید و در بحث زمانبندی حساسیت به خرج دهید، خرید بتن آماده از بسیاری از جهات نسبت به هزینه تولید بتن آرمه بهتر است و می‌تواند به عنوان یک نقطه قوت باشد. پس اگر شما برنامه‌ریزی کرده‌اید که برای پروژه خود از بتن آماده استفاده کنید، حتماً با ما تماس بگیرید تا اطلاعات تکمیلی و دقیق‌تر را در اختیار شما قرار دهیم.

کارخانه بتن آماده پاسارگاد این آمادگی را دارد که در محاسبه هزینه تولید بتن آرمه به شما کمک کند و زمینه خرید بتن آماده، خرید بلوک و خرید تیرچه و گروت ساختمانی را برای شما فراهم کند. فقط کافی است با ما تماس بگیرید.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *