7 اشتباه بزرگ در نصب عایق لوله و عایق کاری ساختمان

با نزدیک شدن به فصل زمستان بسیاری از صاحبخانه ها به فکر عایق کاری ساختمان و به کار بردن عایق لوله هستند؛ غافل از اینکه تمامی این مراحل می‌توانست در جریان ساخت و ساز انجام گیرد و نیازی به استفاده مجدد از آنها نباشد. متاسفانه برخی از پیمانکاران به خاطر کاهش هزینه ساخت خود و همچنین دیده نشدن عایق کاری لوله ساختمان، از این موضوع چشم‌پوشی می‌کنند و از لحاظ بهینه سازی انرژی به ساختمان لطمه می‌زنند.

بطور کلی، نصب عایق لوله و عایق کاری لوله ساختمان توسط اداره استاندارد و حتی سازمان‌های مرتبط با انرژی و مورد تاکید قرار گرفته است و مهندسین تلاش می‌کنند که پیمانکاران از چنین موضوعی چشم‌پوشی نکنند. اما پیاده سازی عایق کاری ساختمان نیاز به رعایت برخی از الزامات اولیه است که کوتاهی در هر کدام از این موارد می‌تواند روند بهینه سازی انرژی را به کلی تحت تأثیر قرار دهد. با ما در کارخانه بتن آماده پاسارگاد همراه باشید تا ۷ اشتباه بزرگ در نصب عایق لوله و عایق کاری ساختمان را معرفی کنیم.

عدم اختصاص فضای کافی برای نصب عایق لوله

از لحاظ منطقی، این موضوع هیچ ربطی به عایق کاری لوله ساختمان ندارد و بیشتر بحث ساخت و ساز و محل قرارگیری لوله‌ها مورد تاکید قرار می‌گیرد. لوله یک ساختار فلزی یا پلاستیکی استوانه‌ای مانند است که برای عایق کاری باید اطراف آن با استفاده از یک لایه عایق مانند پشم شیشه پوشش داده شود. به منظور اینکه عایق کاری لوله به شکل مناسبی انجام گیرد و فرآیند نصب عایق لوله با مشکلی مواجه نشود، باید فضای کافی برای انجام این کار در نظر گرفته شود تا به نصاب عایق به راحتی بتواند کار خود را انجام دهد.

برخی از اقداماتی که در این مورد باید انجام گیرد:

  • ایجاد فضای کافی بین لوله‌ها و دیوار ساختمان به منظور چرخاندن لایه عایق؛
  • فاصله دادن به لوله‌های کنار یکدیگر برای اختصاص یک لایه عایق به یک لوله؛
  • جداسازی لوله‌های آب سرد و گرم و همچنین لوله‌های گاز به منظور اختصاص لایه عایق مناسب؛
  • ایجاد فضای کافی در اطراف لوله به منظور قرار گیری عایق کار در موقعیت مناسب.

عدم کنترل لوله‌ها از لحاظ استحکام مکانیکی

گاهی می‌بینیم که با وجود نصب عایق لوله و عایق کاری ساختمان، در اثر مشکلات مختلف یکی از لوله‌های ساختمان دچار شکستگی شده و نیاز به تعمیر و بازسازی دارد. این موضوع در بسیاری از ساختمان‌های غیر استاندارد دیده می‌شود و باید اعتراف کنیم که این مشکل نیز از جانب پیمانکاران رخ می‌دهد. در واقع، پیمانکار به منظور بالا بردن سرعت ساخت و ساز خود از بررسی کافی بخش‌های مختلف ساختمان غفلت می‌کند و زمان کافی به بررسی آنها اختصاص نمی‌دهند. حال قرارگیری عایق لوله ساختمان بر روی آنها باعث بروز مشکلاتی می‌شود که با راهکارهای زیر می‌توان از آن‌ها جلوگیری کرد:

  • استفاده از لوله‌های ساختمانی با کیفیت بالا و مورد تأیید استاندارد؛
  • نصب استاندارد لوله‌ها بدون هیچگونه اعمال فشار یا تنش اضافی؛
  • بررسی وضعیت لوله‌ها قبل از نصب لایه عایق و اطلاع از جزئیات آن؛
  • بررسی ویژه در قسمت اتصالات و محل خمیدگی لوله‌ها به منظور برخورد ضربه یا چکه کردن یا نشتی؛
  • تعویض لوله‌های شکسته شده یا بی کیفیت قبل از نصب عایق لوله.

ناکافی بودن پوشش عایق

اما اشتباهات پیمانکاران و نصاب عایق فقط به کوتاهی در نصب عایق و عدم خرید مصالح مناسب ختم نمی‌شود و گاهی عدم اجرای مناسب عایق کاری می‌تواند لطمات جبران ناپذیری به ساز بزند. در واقع این موضوع هم به نصاب عایق، هم به پیمانکار و هم به مهندس ساختمان ارتباط دارد. اولاً عایق کار ساختمان باید شرایط استاندارد و مناسب را به طور کامل در مورد لوله‌ها به کار ببرد. پیمانکار نیز به عنوان صاحب اصلی پروژه باید از نحوه اجرای آن اطلاع داشته باشد و مهندس سازه نیز باید به طور کامل بر روند اجرای کار نظارت داشته باشد.

 توصیه‌های ما برای جلوگیری از این اشتباه شامل موارد زیر می‌شود:

  • تأمین مصالح اولیه به اندازه کافی برای نصب عایق لوله به صورت استاندارد؛
  • استفاده از نصاب حرفه‌ای و دارای مجوز از نهادهای قانونی و دولتی؛
  • نظارت کافی از طرف پیمانکار بر روند اجرای کار و گوشزد کردن کوتاهی احتمالی؛
  • حضور مداوم مهندس سازه در محل پروژه و تأکید بر استاندارد سازی روند عایق کاری ساختمان؛
  • تحویل پروژه پس از تأییدیه مهندس ساختمان و مطابقت آن با استانداردهای اولیه؛

ناکافی بودن پوشش عایق لوله

عایق کردن لوله‌های پوسیده و شکسته

باید بپذیریم که عایق کردن لوله‌های پوسیده و شکسته می‌تواند تبعات جبران ناپذیری برای یک سازه داشته باشد و حتی به روند ساخت و ساز آن لطمه بزند. متاسفانه برخی از پیمانکاران از این موضوع چشم‌پوشی می‌کنند و از نصاب عایق لوله ساختمان می‌خواهند که محل پوسیدگی را پوشش داده و به نوعی آن را مخفی می‌کنند. این موضوع نه تنها به بحث بهینه سازی انرژی لطمه می زند، بلکه از لحاظ استاندارد و استحکام ساختمان نیز مشکل ساز است و به نوعی ساکنین ساختمان را تهدید می‌کند.

 برای غلبه بر این مشکل، راهکارهای زیر پیشنهاد می‌شود:

  • صاحب ساختمان از یک پیمانکار شناخته شده و دارای سابقه خوب استفاده کند؛
  • سرمایه مالی کافی در اختیار پیمانکار قرار گیرد تا از مواد درجه یک و با کیفیت استفاده کند؛
  • تا جای ممکن بین مهندس سازه و پیمانکار آشنایی وجود نداشته باشد؛
  • حتماً از مجوز گروه نصاب عایق لوله و مجوز کار آنها مطمئن شوید؛
  • صاحب پروژه در فواصل زمانی مختلف به محل انجام کار سر بزند.

ناپیوستگی در عایق کاری لوله ساختمان

این اشتباه نیز ممکن است به دلیل نبود مصالح کافی یا شرایط مالی نامناسب اتفاق بیفتد که معمولاً پیمانکاران سعی می‌کنند این موضوع را با به کار بردن مصالح کمتر جبران کنند. به عنوان مثال، اگر محل عبور لوله گاز در مسیر خود از داخل دیوار یا از بخش‌های داخلی عبور کند، احتمالاً پیمانکاران از عایق کردن آن چشم پوشی می‌کنند و تنها به قسمت‌های خارجی لوله بسنده می‌کنند. این موضوع هم از لحاظ بهینه سازی مصرف انرژی ساختمان اهمیت دارد و هم باعث می‌شود که طول عمر لوله‌های عایق کاری شده بیشتر باشد:

 صاحب پروژه در این حالت می‌تواند راهکارهای زیر را دنبال کند:

  • مصالح اولیه و کافی در اختیار نصاب عایق لوله قرار گیرد؛
  • از مهندس سازه بخواهد که به طور کامل بر روند اجرای عایق کاری لوله‌ها و نظارت داشته باشد؛
  • از تیمهای نصاب لوله ضمانتنامه دائمی استاندارد انجام کار گرفته شود؛
  • در قرارداد اولیه از نصاب لوله خواسته شود که تمامی قسمت‌های لوله‌ها را با مواد عایق بپوشاند.

نداشتن فضای کافی برای تعمیر و جایگزینی لوله

این اشتباه هیچ ارتباطی با تیم‌های تعمیراتی و تاسیساتی ندارد و در حقیقت کوتاهی آن در وهله اول به معمار و طراح ساختمان و و سپس به پیمانکار پروژه برمی گردد. به عنوان مثال می‌بینیم که در برخی از ساختمان‌ها فضای کافی برای تعمیر یا جایگزینی لوله‌ها در نظر گرفته نشده است. این یعنی فضای اطراف لوله به حدی توسط دیوارها احاطه شده است که تعمیرکار امکان نزدیک شدن به لوله‌ها را نداشته و برای جایگزینی آنها با دردسرهای زیادی مواجه می‌شود. معمولاً در این حالت ممکن است تغییراتی در لوله کشی ساختمان به وجود بیاید که چندان مورد پسند نیست.

 اما پیشنهادات زیر در این مورد می‌تواند به شما کمک کند:

  • در نظر گرفتن فضای کافی برای نصب عایق لوله در مرحله طراحی و اجرای سازه؛
  • ایجاد امکان تعمیر لوله‌ها با تغییر مسیر لوله با استفاده از ابزارهای مختلف؛
  • استفاده از لوله‌های درجه یک و با کیفیت به منظور جلوگیری از تعمیر زودهنگام آنها؛
  • به کار بردن نهایت تلاش برای نصب عایق لوله به طور کامل به منظور بالا بردن طول عمر آنها.

عایق نکردن لوله‌های توکار

اما آخرین مشکلی که در مورد نصب عایق لوله و عایق کاری ساختمان ممکن است رخ دهد، چشم پوشی از لوله‌های توکار و و عدم نصب عایق به شکل مناسب برای آنهاست. پیمانکاران معمولاً در این حالت به این نکته بسنده می‌کنند که وجود دیوار به عنوان یک لایه عایق مناسب بوده و نیازی به عایق اضافی ندارد. اولاً باید بپذیریم که دیوار به هیچ وجه عایق مناسبی نیست و میزان انتقال سرما و گرما در آنها بسیار زیاد است. در ضمن دیوار ممکن است یک محیط خورنده به وجود بیاورد که به مرور زمان به ساختار لوله لطمه زده و مجبور به جایگزینی آن خواهید بود.

 برای این موضوع می‌توانید لوله‌ها را قبل از نصب به طور کامل عایق کنید و سعی کنید که فضای عایق شده در داخل دیوار را به طور کامل پوشش دهید تا از صدمه زدن به آن جلوگیری کنید. البته مهندسین ما در کارخانه بتن آماده پاسارگاد نیز در کنار شما خواهند بود و به سؤالات شما در این زمینه پاسخ خواهند داد.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *