۷ گام اساسی در بتن ریزی کف ساختمان

بتن ریزی کف ساختمان یکی از حساس‌ترین و درعین‌حال مهم‌ترین بخش اجرای یک ساختمان است که در زیبایی آن تأثیر بسزایی دارد. همان‌طور که در مطالب قبلی عنوان شد (مزایا و معایب استفاده از کف بتنی) در بسیاری از سازه‌ها از بتن به عنوان یک لایه پوششی در کف و در نمای ساختمان استفاده می‌شود و بخشی از زیبایی آن به همین ماده اولیه واگذار می‌شود. بنابراین می‌توان گفت که کف بتنی در بسیاری از سازه‌ها اجرا می‌شود و تنها نحوه اجرای آن و نوع بتن استفاده شده می‌تواند متفاوت باشد. به‌عنوان‌مثال، در برخی از پروژه‌ها مهندسین ترجیح می‌دهند که از بتن آماده استفاده کنند، درحالی‌که در برخی دیگر تولید بتن در کارگاه و در محل کار ترجیح داده می‌شود.

درهرصورت بتن ریزی کف ساختمان شامل مراحل مختلفی می‌شود که اجرای مناسب هرکدام از این مراحل به زیبایی و استحکام آن کمک می‌کند. درواقع اجرای این پروژه تنها به ریختن بتن و تنظیم کردن آن از لحاظ مختلف برنمی‌گردد، و مراحل پیشین و پسین زیادی دارد که معمار باید آنها را در نظر داشته باشد و شرایط مناسب برای اجرای پروژه را فراهم کند. اما، چه چیزی برای بتن ریزی کف ساختمان مهم است؟ چه چیزی بر اجرای بهتر آن تأثیرگذار است؟ اما انجام این کار به مهارت ویژه‌ای نیاز دارند؟ آیا می‌توان از این شیوه برای سقف ساختمان و به عنوان پوشش استفاده کرد؟

پاسخ به این چند سؤال و همچنین ارائه هفت گام اساسی در بتن ریزی کف ساختمان در این مطلب مورد اشاره قرار خواهد گرفت. بنابراین با ما همراه باشید تا توصیفی کامل از این پروژه داشته باشیم!

گام اول: آماده سازی سطح برای بتن ریزی کف ساختمان

آماده سازی سطح به عنوان اصلی‌ترین بخش پایه در بتن ریزی کف ساختمان شناخته می‌شود که باعث می‌شود شکل نهایی بتن ریزی مطابق با آن تغییر کند. خوشبختانه امروزه تجهیزاتی فراهم شده است که می‌توان به کمک آنها سطوح مختلف را با کمترین مشکل و به بهترین شکل ممکن تغییر داد. البته فرآیند بتن ریزی در یک سطح مشخص می‌تواند به دو شکل کاملاً متفاوت باشد. در حالت اول، بتن ریزی در یک پروژه کامل انجام می‌شود و کف یک ساختمان به شکل کامل توسط بتن پوشش داده می‌شود. در این حالت تنها صاف کردن و هموار کردن سطح می‌تواند فرآیند بتن ریزی کف ساختمان را راحت کند.

آماده سازی سطح برای بتن ریزی کف ساختمان

 اما در حالت دوم، هدف از بتن ریزی تأمین بخشی از یک سازه است که از لحاظ ساختاری دچار مشکل شده است. این وضعیت می‌تواند مشکلات بسیاری به همراه داشته باشد و حتی به بررسی کارشناسی نیز احتیاج دارد. در این موارد، بتن ریزی کف ساختمان علاوه بر اینکه شامل آماده سازی و صاف کردن آن می‌شود، باید قسمت‌هایی که آسیب دیده‌اند به طور کامل حذف شده و آنها را با بتن جدید جایگزین کرد. این شیوه در مورد ترک خوردگی اهمیت بسیاری دارد و اگر شدت ترک خوردگی بسیار بالا باشد، بتن ریزی جدید آن ضروری به نظر می‌رسد.

 گام دوم تمیز کردن سطح مورد نظر و برداشتن بخش‌های اضافی

آماده سازی سطح برای بتن ریزی کف ساختمان فقط به کارهای فیزیکی و برداشتن ناهمواری‌ها محدود نمی‌شود. در بسیاری از پروژه‌ها دیده شده است که به هنگام انجام کارهای مربوط به قسمت‌های مختلف موادی مانند لکه‌های روغنی، رنگ، گچ، آهنگ و حتی سایر مواد شیمیایی بر روی سطح مورد نظر ریخته شده و موجب آلوده شدن آن می‌شود. در این حالت معمولاً این قسمت‌ها در گام اول پاک نمی‌شوند، لازم است که با استفاده از شیوه‌های مختلف شستشو نسبت به برداشتن آنها اقدام کنیم. در این گام با توجه به اینکه لازم است بتن بر روی آن قرار گیرد، باید از موادی استفاده کنید که کمترین مشکل را برای بتن مورد نظر ایجاد کند.

تیز کردن سطح برای بتن ریزی کف

 گام سوم: آماده سازی بتن یا سفارش تهیه بتن آماده

یکی از مراحلی که اهمیت بسیاری در بتن ریزی کف دارد و کیفیت آن را به شکل عجیبی تحت تأثیر قرار می‌دهد، آماده سازی بتن یا سفارش تهیه بتن آماده است. در حقیقت استفاده از هرکدام از این دو گزینه مزایا و معایب خاص خود را دارد، اما نکته‌ای که باید رعایت شود و اهمیت بسیاری دارد، این است که بتن مورد نظر تا چه اندازه متراکم بوده و اجازه نفوذ رطوبت به لایه‌های زیرین را ندهد. بتن ریزی ممکن است در مورد پروژه‌های مختلفی انجام شود. مثلا، اگر پروژه مورد نظر بتن ریزی کف یک استخر باشد، استفاده از مواد آب بندی بتن اهمیت بسیاری دارد.

تهیه بتن برای بتن ریزی کف

 این در حالی است که در مورد بتن ریزی کف ساختمان معمولی نیازی به استفاده از این مواد در حد پیشرفته نیست. اما اگر بتن ریزی در یک پروژه حساس صورت گیرد و لازم باشد که به طور مورد نظر به سرعت خشک شده باید از مواد متناسب با آن برای بالا بردن سرعت هیدراتاسیون استفاده کرد. از سوی دیگر برای پروژه‌های که بتن ریزی آنها است می‌توان از بتن ‌های خود متراکم استفاده کرد که نیازی به استفاده از روش‌های ویژه برای متراکم کردن آن ندارد.

 گام چهارم: مرطوب کردن سطح زیر بتن

مرطوب کردن سطح زیر بتن برای حفظ کیفیت سیمان و جلوگیری از هدر رفتن آب آن اهمیت فراوانی دارد. مطابق با مطالعات مهندسی، یک بتن نیاز دارد که روند خشک شدن و سفت شدن را به صورت طبیعی و بدون از دست دادن آب طبیعی خود انجام دهد. در طی این فرآیند، واکنش هیدراتاسیون انجام گرفته و به‌مرورزمان و به آهستگی آب آن از دست رفته و سیمان مورد استفاده در آن کیفیت طبیعی خود را حفظ می‌کند. این در حالی است که از دست رفتن آب سیمان باعث می‌شود که فرآیند هیدراتاسیون به صورت ناقص انجام شده و سازه از لحاظ کیفیت طبیعی چندان مناسب نباشد.

مراحل آماده سازی بتن ریزی کف

 به همین دلیل در فرایند بتن ریزی کف سعی می‌شود که قبل از اعمال بتن تمامی سطح مورد نظر با استفاده از آب مرطوب شده و حتی آن را به اشباع کامل برسانند. در این وضعیت احتمال نفوذ آب سیمان به لایه‌های زیرین وجود نداشته و روند سفت شدن بتن به شکل طبیعی ادامه پیدا می‌کند. البته برخی از مهندسین برای پوشش دادن چنین مشکلی سعی می‌کنند که از حفاظ‌های نایلونی استفاده کرده و از این طریق مانع از خروج آب از بتن شوند.

 گام پنجم: اعمال بتن بر روی  سطح و توزیع آن به شکل مناسب

اگرچه برای بسیاری از افراد اعمال بتن بر روی سطح و توزیع آن به شکل مناسب یک کار سخت به نظر برسد، اما می‌توان ادعا کرد که یکی از ساده‌ترین مراحل انجام کار، همین مرحله است. درواقع کسانی که مراحل قبلی را به شکل مناسبی انجام داده باشند و سطح مورد نظر را به حالت استاندارد فراهم کرده باشند، به راحتی می‌توانند بتن مورد نظر را بر روی کف اعمال کرده و با استفاده از تجهیزات معمولی مانند ماله‌های چوبی آن را صاف کنند.

رفع مشکلات مربوط به بتن ریزی کف ساختمان

 برای  بتن ریزی کف ساختمان استفاده از ماله‌های چوبی پیشنهاد بهتری است. این ماله‌ها در صاف شدن مناسب بتن ایده آل هستند و درواقع آن را به شکلی صاف می‌کنند که امکان ترک خوردگی در آنها به پایین‌ترین حد ممکن می‌رسد. ضمناً استفاده از ماله‌های چوبی کمک می‌کند که سطح بتن به صورت زبر باقی مانده و درصورتی‌که فرد بخواهد از روش‌های آب بندی استفاده کند، گیرش بهتری بین بتن و لایه مورد نظر ایجاد می‌شود. اما اگر به دنبال یک سطح صاف و صیقلی هستید استفاده از ماله‌های فلزی پیشنهاد بهتری است.

 گام ششم: صاف کردن بتن و تنظیم نهایی ظاهر آن

گام آخر در تنظیم کردن بتن و فراهم آوردن آن برای پروژه، تنظیم نهایی ظاهر آن است که با توجه به سطح انتظار از پروژه انجام می‌گیرد. مثلاً در برخی از پروژه‌ها تنها بتن ریزی کف ساختمان اهمیت دارد و از لحاظ ظاهری تغییرات چندانی بر آن اعمال می‌شود. در این پروژه‌ها با یک ماله کشی ساده می‌توان پروژه را به پایان رساند. اما در برخی دیگر از پروژه‌ها لازم است که سطح مورد نظر از وجود موارد مختلفی مانند زبری یا هرگونه بخش اضافی پاکسازی شود. در این صورت یک بخش اضافی به پروژه بتن ریزی کف اضافه می‌شود و شخص باید سطح مورد نظر را از لحاظ مختلف مانند صاف بودن یا درزگیری کردن آماده کند.

تنظیم کردن نهایی بتن ریزی کف

 گام هفتم: مراقبت از سطح و مرطوب نگه داشتن آن در زمان‌های مختلف

زمانی که عملیات بتن ریزی کف به پایان می‌رسد سطح آن از لحاظ مختلف آماده می‌شود، مراقبت از آن و مرطوب نگه داشتن سطح آن در زمان‌های مختلف اهمیت پیدا می‌کند. این دو مورد به موارد مختلفی ازجمله زمان بتن ریزی، وضعیت آب و هوا، نوع مواد افزودنی استفاده شده در بتن، حجم بتن، سرعت کار و حتی نوع سیمان استفاده شده نیز بستگی دارد. به همین دلیل، زمانی که نسبت به تمامی این موارد توجیه شدید، باید شرایط لازم برای مرطوب نگه داشتن سطح بهتر را فراهم آورید. به‌عنوان‌مثال، در ماه‌های گرم سال سعی می‌شود که از گونی برای حفظ رطوبت استفاده شود یا حتی می‌توان در فواصل زمانی مشخص سطح آن را با کمی آب شست و شو داد.

اجرای هرکدام از این مراحل در بتن ریزی کف ساختمان به شکل استاندارد باعث می‌شود که یک پروژه استاندارد با کیفیت بالا و بدون نگرانی در اختیار داشت. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه و سفارش بتن آماده با ما در کارخانه بتن آماده پاسارگاد در تماس باشید.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *