پمپ بتن ؛ راهنمای کامل شناخت پمپ بتن ، انواع و مزایای کاربرد آن در ساختمان سازی

پمپ بتن ، دستگاهی است که برای انتقال بتن مایع از طریق پمپاژ به ناحیه ساخت و ساز استفاده میشود.

تاریخچه استفاده از پمب بتن

در طی 40 سال اخیر بندرت تغییرات اساسی در انتقال بتن به وقوع پیوسته است. چیزی که تغییر یافته در واقع پیشرفت و تکنولوژی بوده که منجر به توسعه ی ماشین آلات بهتر برای انجام کار با کارآمد بهتر شده است.

نخستین پمپ مکانیکی بتن در دهه ی 1930م توسعه و مورد استفاده قرار گرفت. و پمپ هیدرولیکی در دهه ی 1950م گسترش یافت. اکنون پمپ متحرک پیشرفته با بازوی بتن ریزی، شاید تنها اختراع ، در پیشبرد صنعت بتن ریزی است که بسته به شرایط محل کار ، استفاده از آن چه در ریختن بتن در مقادیر زیاد و چه در مقادیر کم ، اقتصادی به شمار می آید.

در چه نوع بتن ریزی باید از پمپ بتن استفاده کرد؟

استفاده از پمپ بتن روش مناسبی برای بتن ریزی در فضاهای محدود و یا خارج از دسترس مانند بتن ریزی در ساختمانهای مرتفع، میباشد. بنابراین بتن باید از کارایی و روانی مناسبی برخوردار باشد. برای این منظور به کارگیری مواد کندگیرکننده برای به تاخیر انداختن زمان گیرش بتن توصیه میشود.

در  استفاده از پمپ بتن ، خطوط لوله فضای کمی اشغال میکنند و به سهولت میتوان آنها را امتداد داد. تحویل بتن در یک جریان پیوسته انجام می پذیرد. پمپ با بازوی متحرک می تواند بتن را هم به طور عمودی و هم به طور افقی انتقال دهد.

پمپ بتن
پمپ بتن

نکات مهم در کاربرد پمب بتن

نکته قابل توجه در مورد پمپ های بتن ، نیاز به فراهم ساختن مداوم بتن خمیری تازه با روانی متوسط و بدون هرگونه تمایل به جدایی دانه ها است.

در کاراندازی خط لوله باید دقت شود که یک جریان ثابت انجام پذیرد. و در خاتمه ی هر کدام از عملیات ، تمیز کردن صورت گیرد. پمپ کردن به طور قائم ، دور خم شدگی ها ، و از میان لوله های انعطاف پذیر، مسافت پمپاژ حداکثر را به طور قابل ملاحظه ای کاهش می دهد.

همچنین برای جلوگیری از جدا شدن آب مخلوط در اثر فشار ودر نتیجه انسداد خط لوله ی بتن، دانه بندی سنگ دانه ها دارای اهمیت هستند.

پمپ بتن با توجه به ارتفاع سازه و یا عمق بتن ریزی در انواع مختلف می باشد.

انواع پمپ بتن

  1. پمپ بتن بوم

این نوع پمپ بتن به یک کامیون و یا واحدهای بزرگتر در یک نیمه تریلر متصل میباشد.این نوع پمپ بتن به دلیل یک بازوی رباتیک کنترل از راه دور (به نام Boom) برای ریختن دقیق بتن به این نام شناخته میشود. تعداد این بازوها بین 3 تا4 متغیر است.

در صورتیکه قابلیت مانور بالا و شعاع چرخش حداقل مورد نیاز باشد از کامیونهایی با دو محور جلو و سه محور عقب استفاده میگردد. در این نوع دستگاه ها میتوان به ورودی های خیلی باریک ساختمان ها یا در کارگاه های سازه های فولادی دسترسی داشت.

در این نوع پمپ ، انتقال بتن میتواند در هر دو راستای افقی و قائم انجام شود. با توجه به این روش معمولا توانایی بتن ریزی در سطوح بالاتر و پایینتر از تراز قرارگیری ماشین تواما مقدور میباشد.

این نوع پمپ بتن به دلیل پمپاژ کردن مقدار زیادی بتن در زمان کمتر در بیشتر پروژه های بزرگ به کار میرود. یکی از مزیت های این نوع پمپ بتن صرفه جویی در نیروی کار میباشد.

پمپ بتن
پمپ بتن
  1. پمپ بتن خطی (سوار بر تریلر)

این نوع پمپ بتن بر روی یک تریلر نصب میگردد. و با استفاده از یک شیلنگ فولادی یا پلاستیکی به خروجی دستگاه متصل میشود.

این نوع پمپ بتن هزینه ی کمتری نسبت به پمپ های بوم دارد. و در مواقعی که نیاز به پمپاژ حجم کمتری است کاربرد دارد.

  1. پمپ بتن قابل حمل

مورد استفاده ی این نوع پمپ بتن‌در کارگاه هایی که حجم بالای بتن ریزی نیاز است ویا در برج هایی که نیاز به بتن ریزی در ارتفاع بالا دارند، میباشد.

این پمپ ها یا بر روی شاسی کامیون نصب میشوند و یا در مواردی به صورت خود کششی تولید میگردند. ولی در اغلب موارد باید توسط کشنده ی دیگری یدک کشیده شوند که اصطلاحا پمپ بتن زمینی نامیده میشوند.

توان این پمپ ها عموما از دیزل تامین شده و در مواردی دارای موتور برقی نیز مشاهده میشود.

  1. پمپ بتن تخصصی

این نوع پمپ بتن معمولا برای مکان های خاص مانند تونل ها و معادن به کار می رود . آنها مجهز به ریل و ترمز می باشند ، که با توجه به هزینه ی بالا و مکانیزم تخصصی کمتر مورد استفاده قرار میگیرد.

ساختار فیزیکی این پمپ طوری طراحی شده که بتن ریزی در سقف و دیواره ی گالری ها را ساده تر و بهینه تر میکند.

مزایای پمپ بتن

  1. پمپ های بتن سرعت کار را در قرار دادن بتن در محل ساخت و ساز بالا می برد.
  2. با توجه به این که می توان بتن را به طور مستقیم در محل مورد نظر قرار داد ، نیروی انسانی کاهش و در نتیجه هزینه ها هم کاسته میشود.
  3. کیفیت بالا در کار نیز قابل توجه است.
  4. بتن ریزی ، تحت تاثیر شرایط آب و هوایی نخواهد بود.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *