شیوه‌های مختلف حمل بتن آماده

حمل بتن آماده یک فعالیت مهم در جریان بتن ریزی محسوب می‌شود که به شکل مستقیم بر روی کیفیت بتن تأثیر گذار است. زمان انجام کار برای حمل و جابجایی بتن بسیار مهم است و باید به عنوان یکی از پارامترهای تعیین کننده کیفیت نهایی آن مدنظر قرار گیرد. از زمان تولید بتن در کارخانه‌ها و یا در کارگاه تا زمانی که در محل پروژه استفاده شود، زمان حیاتی محسوب می‌شود و ممکن است در این زمان تغییراتی در بتن و میزان آب آن به وجود ‌آید که امکان استفاده از آن وجود نداشته باشد. به همین دلیل مسئله حمل بتن آماده و رسیدن آن به پروژه به طور ویژه برای پیمانکاران و مهندسین سازه مهم است.

حمل بتن آماده ممکن است با شیوه‌های مختلفی انجام گیرد و به دو فاکتور فاصله پروژه از محل تولید بتن و همچنین حجم بتن مورد نیاز بستگی دارد. زمانی که مسافت بین کارگاه تا پروژه زیاد باشد، روش‌های ماشینی مانند میکسرها کاربرد دارند؛ اما در پروژه‌های کوچک ترجیحاً از وسایل مکانیکی و دستی استفاده می‌شود که حجم کمتری از بتن را جابجا می‌کند. با توجه به این موضوع می‌توان ادعا کرد که نحوه حمل و نقل و جابجایی می‌تواند تأثیر چشمگیری بر کیفیت نهایی یک سازه داشته باشد.

در مطالب قبلی، به نکاتی در مورد حمل بتن آماده اشاره کرد، و در این مطلب قصد داریم روشهای مختلف حمل و نقل با استفاده از تجهیزات مختلف به بحث بگذاریم. پس تا انتهای این مطلب با ما در کارخانه بتن آماده پاسارگاد همراه باشید!

استفاده از استانبولی؛ حمل بتن آماده برای پروژه‌های کوچک

این روش برای پروژه‌های کوچک و با حجم بتن بسیار پایین مورد استفاده قرار می‌گیرد و احتمال افت کیفیت بتن در جریان حمل بتن آماده بسیار کمتر است. این ابزارها در پروژه‌هایی که امکان بردن وسایل بزرگ و یا جابجایی حجم زیادی از بتن فراهم نباشد، کاربرد دارند و در پروژه‌هایی مانند ساختن دیوار و یا نصب ابزارها و تجهیزات منزل مناسب است. تنها نقطه ضعف استفاده از استانبولی برای حمل بتن آماده این است که در فصول گرم سال ممکن است بخشی از رطوبت بتن از بین برود و کیفیت آن مناسب نباشد.

استفاده از استانبولی در حمل بتن آماده

فرغون‌های دستی

فرغون‌های دستی تقریباً کارهایی همانند استفاده از استانبولی در حمل بتن آماده دارند و تنها تفاوت آنها این است که می‌توانند حجم بیشتری از آن را جابجا کنند. کار کردن با این ابزار نسبت به استانبولی سخت‌تر است و بردن آن به برخی فضاها با محدودیت همراه است. اما به هر حال در انجام سریع پروژه و مواردی مانند نصب کاشی و سرامیک کاربرد بیشتری دارند و حجم بتن بیشتری فراهم می‌کند. با توجه به انتقال سریع بتن، امکان افت کیفیت در این ابزارها کمتر است.

فرغون دستی در حمل بتن آماده

 فرغون‌های ماشینی

این فرغون‌ها نسبت به فرغون‌های دستی از اندازه بزرگتری برخوردارند و توانایی حمل حجم بیشتری از بتن را دارند. معمولاً زمانی که حمل بتن آماده برای پروژه‌های با حجم وسیع مانند سدسازی لازم باشد و امکان بردن ماشین‌های سنگین یا میکسرهای بزرگ فراهم نباشد، می‌توان از این فرغون‌های ماشینی استفاده کرد که به کمک یک موتور حرکت می‌کنند. با توجه به اینکه وزن آنها نسبت به ابزارهای معمولی سنگین‌تر است، معمولاً کارگران نقشی در جابجایی آن ندارند و تنها با استفاده از یک کنترل آنها را حرکت می‌دهند. حمل بتن آماده به کمک فرغون‌های ماشینی نیز از افت کیفیت بتن در جریان استفاده جلوگیری می‌کند.

فرغون ماشینی در حمل بتن آماده

 میکسر و دامپر

این یک روش بهبود یافته و بهتر از روش‌های فوق الذکر است و سرعت حمل بتن آماده را به مراتب بالاتر می‌برد. پیمانکاران و مهندسینی که از این شیوه استفاده می‌کنند، معمولاً برای به پایان رساندن پروژه خود عجله بیشتری دارند و سعی می‌کنند که فرایند بتن ریزی را در کوتاهترین زمان ممکن انجام دهند. بتن استفاده شده در تراک میکسر و دامپر از قبل به طور کامل آماده شده و نیازی به هم زدن یا مخلوط کردن آن نیست، همین دلیل بلافاصله به محل پروژه انتقال داده شده و مورد استفاده قرار می‌گیرد. معمولاً در این شرایط کیفیت بتن چندان تحت تأثیر قرار نمی‌گیرد و با همان کیفیت اولیه به کار گرفته می‌شود. کوتاهی در مصرف بتن باعث ایجاد هزینه‌های سنگین برای پیمانکاران می‌شود.

میکسر و دامپر در حمل بتن آماده

 نوار نقاله

اگر بخواهیم یکی از روش های حمل بتن آماده که کمک شایانی به پرسنل بتن ریزی بکند و فرآیند آن را نسبت به حالت‌های دیگر راحت‌تر کند، اسم ببریم باید به نوار نقاله اشاره کنیم. نوار نقاله در پروژه‌هایی با دامنه‌های شیب دار و مواردی که بتن ریزی آنها سخت‌تر است، کاربرد بیشتری دارند و حتی کارخانه‌های بتن آماده نیز این روش را ترجیح می‌دهند. استفاده از نوار نقاله سرعت بالایی دارد، از هدر رفتن بتن در حین جابجایی جلوگیری می‌کند، کارخانه‌های بتن آماده می‌توانند مستقیما بتن را بر روی آنها تخلیه کنند، و همچنین امکان جابجائی نقاله به محل‌های مختلف بتن ریزی فراهم است. یکی از بهترین روش‌های حمل بتن آماده استفاده از نوار نقاله است که از افت کیفیت آن در شرایط مختلف جلوگیری می‌کند.

 استفاده از چات

این روش به طور کلی برای بتن ریزی در مکان‌های عمیق استفاده می‌شود و معمولاً شیب آن به صورتی انتخاب می‌شود که بتن سقوط نکند و امکان هدایت آن به محل‌های مختلف فراهم شود. نحوه قرارگیری ابزارها و شیوه حمل بتن آماده در این روش چندان از لحاظ فنی مورد تأیید نیست، اما به طور گسترده‌ای در این زمینه استفاده می‌شود. جالب است بدانید که مهندسین سازه و پیمانکاران اصرار زیادی به استفاده از این روش دارند، معمولاً در همه پروژه‌ها از این سبک استفاده می‌شود.

استفاده از چات در حمل بتن آماده

روش پرتاب بتن

این روش به طور گسترده‌ای برای سازه‌های بلند به کار گرفته می‌شود. در این حالت بتن بر روی یک سکو ریخته می‌شود و با استفاده از چند ریل مانند یک بالابر حرکت می‌کنند و زمینه انتقال افقی بتن در مسافت طولانی فراهم می‌کند. استفاده از این روش چندان ساده نیست و ممکن است کارگران برای تخلیه بتن و سپس انتقال آن به محل مورد نظر با مشکلات و زحمات متعددی مواجه شوند. البته حجم بتن جابجا شده با این روش نسبتاً مناسب بوده و با استقبال زیادی از طرف پیمانکار آن مواجه می‌شود.

پرتاب بتن در حمل بتن آماده

پمپ و خطوط لوله انتقال بتن

این روش در حمل بتن آماده بسیار پیچیده است و به طور ویژه برای فضاهای محدود یا زمانی که مقدار زیادی از بتن آن هم بدون وقت نیاز باشد به کار گرفته می‌شود. معمولاً این روش می‌تواند حدود ۸ تا ۷۰ متر مکعب در ساعت به صورت فاصله ۳۰۰ متر افقی و فاصله ۹۰ متر عمودی جابجا کند. قطر لوله در این روش بین ۸ تا ۲۰ سانتیمتر تغییر می‌کنند و از جنس فولاد، پلاستیک یا آلومینیوم ساخته می‌شود. برای کارپذیری بتن پمپ شده باید حداقل ۴۰ تا ۱۰۰ میلی متر ضخامت داشته باشد و فاکتور تراکم پذیری آن حدود یک در نظر گرفته شود. ممکن است کارپذیری بتن آماده در نقطه تحویل به دلیل فاکتور تراکم پذیری حدود ۲۵ درصد کاهش یابد و هنگام استفاده از این شیوه در حمل بتن آماده باید آنها را مدنظر قرار داد.

استفاده از پمپ در حمل بتن آماده

استفاده از میکسر

استفاده از میکسر در حمل بتن آماده یکی از محبوب‌ترین شیوه‌ها و استانداردترین آن‌ها محسوب می‌شود که همزمان با جابجایی آن، زمینه مخلوط شدن بتن را فراهم می‌کند و معمولاً ظرفیت آن‌ها ۴ تا ۷ متر مکعب  است. انتقال بتن با استفاده از این میکسر ها ممکن است متفاوت باشد و حتی چرخش آنها نیز تغییر کند. در حالات معمول که بتن از قبل در کارخانه بتن آماده فراهم شده باشد، این میکسر ها با سرعت بین ۲ تا ۶ دور در دقیقه حرکت کرده و بتن را به محل مورد نظر انتقال می‌دهند. اما اگر بتن به طور کامل آماده نشده باشد، یا از بتن آماده خشک استفاده شود، ممکن است میزان چرخش و سرعت آن تغییر کند.

استفاده از میکسر در حمل بتن آماده

 در هر صورت به هنگام حمل بتن آماده در شرایط مختلف، باید وضعیت بتن آماده را در نظر داشت و نظارت کافی بر آنها اعمال کرد تا کیفیت بتن تحت تأثیر قرار نگیرد. اگرچه این 9 روش به نوعی استاندارد محسوب می‌شوند، اما ممکن است پیمانکاران نیز به شیوه‌های مختلف ابداعی روی بیاورند که در هر حال باید کیفیت نهایی بتن را لحاظ کند. ما نیز در کارخانه بتن آماده پاسارگاد در کنار شما خواهیم بود و زمینه دسترسی شما را به انواع بتن آماده و بلوک سبک را فراهم خواهیم کرد. پس با ما در تماس باشید.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *