برخی از الزاماتی که به هنگام نگهداری سیمان باید رعایت شوند

در مطالب قبلی (چگونه باید سیمان را انبار کنیم)، به طور ویژه سعی کردیم که روش‌های نگهداری سیمان در شرایط مختلف را به بحث بگذاریم و برای آن نمونه‌های مختلفی را معرفی کردیم. سیمان یکی از مصالح ساختمانی بسیار مهم و گران قیمت است که از ابتدای کار تا انتهای ساخت و ساز باید از آن استفاده شود. این حجم وسیع از کاربرد سیمان، پیمانکاران را مجبور می‌کند که آن را در حجم بالا خریداری کرده و در انبار ذخیره کنند. بنابراین، ملزم به رعایت برخی از الزامات نگهداری سیمان هستند که در ادامه بیشتر به آنها خواهیم پرداخت.

اهمیت رطوبت در نگهداری سیمان

اگر رطوبت از سیمان دور نگه داشته شود، بررسی‌های فنی نشان داده که سیمان می‌تواند کیفیت اولیه خود را برای مدت نامحدود حفظ کند. جالب است بدانید که جذب یک تا دو درصد رطوبت نمی‌تواند اثر قابل توجهی بر کیفیت سیمان داشته باشد؛ اما، اگر رطوبت جذب شده به سیمان بیش از ۵ درصد باشند، سیمان به طور کامل غیر قابل استفاده است. بنابراین، هنگامی که قصد ذخیره سازی سیمان برای طولانی مدت دارید، باید سعی کنید که فضای شما به طور کامل از رطوبت به دور باشد تا تأثیر منفی بر سیمان نگذارد.

اهمیت رطوبت در نگهداری سیمان

مدت زمان نگهداری سیمان

سیمان ذخیره شده در شرایط استاندارد ممکن است به طور نامحدود برای مدت زمان نامشخصی ذخیره شود. البته توصیه می‌شود که از ذخیره سازی سیمان در کیسه‌های پلاستیکی و نخی برای مدت بیش از سه ماه جلوگیری شود. اگر تاکنون چنین موردی را در رابطه با سیمان خود انجام داده‌اید، لازم است که قبل از مصرف آن، عملیات‌های مختلف برای بررسی کیفیت سیمان انجام گیرد.

نحوه چینش سیمان‌ها در انبار

اصولاً نگهداری سیمان در انبار با استفاده از روش چیدن و در ستون و سطرهای با تعداد مختلف انجام می‌گیرد. برخی از پیمانکاران، به دلیل محدودیت در فضای ذخیره‌سازی نهایت تلاش خود را به کار می‌برند که تعداد بیشتری از آنها را بر روی یکدیگر انبار کنند. جالب است بدانید که از لحاظ فنی هر ستون از آنها باید حداکثر حاوی ۱۰ کیسه سیمان باشد و فاصله بین ستونهای کیسه‌های سیمان و همچنین با دیوارهای بیرونی باید در حدود ۳۰۰ میلیمتر باشد. در انبارهایی که احتمال عبور افراد از بین ستون‌های سیمان وجود دارد، یا احتمالاً سایر مصالح ساختمانی در آن انبار ذخیره شده باشند، باید حد فاصل ستون‌ها بیش از ۹۰۰ میلیمتر باشد تا دسترسی به بخش‌های عقبی آسانتر باشد. استفاده از تارپولین یا همان کاغذ ضد آب در بالا و پایین هر ستون، باعث می‌شود که ذخیره سازی سیمان برای مدت طولانی انجام گیرد.

نحوه چینش سیمان‌ها در انبار

برداشتن سیمان

روند کلی در برداشتن سیمان‌ها از انبارها و محل ذخیره سازی آنها به صورتی است که ابتدا سیمان‌های قدیمی برداشته شوند تا احتمال خراب شدن آنها کمتر باشد. حتی در شرایط استاندارد، احتمال افت کیفیت سیمان در محل ذخیره سازی سیمان وجود دارد. پس اگر زمان نگهداری سیمان‌ها بیش از حالت معمول باشد، احتمال افت کیفیت آنها وجود دارد. در این حالت، باید همیشه به سراغ سیمانهای بالایی در هر ستون و سیمان‌های قدیمی در هر انبار بروید.

پوشش‌های انبارها

دیوارها، سقف و کف انبار به طور مستقیم یا غیر مستقیم با سیمان‌ها در ارتباط هستند و همین موضوع ایجاب می‌کند که محل نگهداری سیمان به طور کامل ضد آب باشد. حتی اگر در این انباری‌ها احتمال وجود پنجره هست، باید با بهترین راهکار ممکن این پنجره‌ها را محکم کنید. کف محل قرارگیری سیم آنها باید از زمین طبیعی بالاتر باشد. اگر برای تعیین اندازه محل ذخیره سازی سیمان با مشکل مواجه هستید، بررسی‌های فنی نشان داده است که ۲۰ کیسه سیمان ۵ کیلویی نیاز به یک متر مکعب فضای خالی دارند.

نحوه نگهداری سیمان در انبار به چه صورت باشد؟

موارد و الزاماتی که در بالا ذکر شد، کلی هستند و برخی آمار کلی در اختیار ما قرار می‌دهند تا بررسی‌های خود را به شکل‌های مختلف انجام دهیم. نکته‌ای که در اینجا وجود دارد این است که محل ذخیره سازی سیمانها متفاوت است و ممکن است با توجه به شرایط آب و هوایی و منطقه جغرافیایی، نیاز به برخی الزامات اولیه و خاص داشته باشد.

نحوه نگهداری سیمان در انبار به چه صورت باشد؟

برای انجام بهتر این کار، چند توصیه کلی در نظر گرفته‌ایم:

  • سیمان را در یک ساختمان خشک، نفوذ ناپذیر و مقاوم در برابر رطوبت ذخیره کنید؛
  • شرایطی به وجود بیاورید که حداقل تعداد پنجره در بدنه ساختمان و محل نگهداری سیمان وجود داشته باشد؛
  • کیسه‌های سیمان را بر روی کف قرار ندهید و سعی کنید از تخته‌های چوبی استفاده کنید که ارتفاع آنها در حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلی متر بالای کف باشد.
  • توجه داشته باشید که کف ساختمان ممکن است یک لایه سیمانی یا بتونی ضعیف باشد که برای استحکام آن می‌توانید از دو لایه آجری خشک بر روی زمین استفاده کنید؛
  • سعی کنید فاصله بین دیوارهای بیرونی و ردیف‌های سیمان بین ۳۰۰ میلیمتر تا ۶۰۰ میلیمتر باشد.
  • کیسه‌های سیمان را به یکدیگر نزدیک کنید تا جریان هوای بین آنها را کاهش دهید؛
  • ارتفاع هر کدام از ستون‌های سیمان نباید بیش از ۱۰ کیسه باشد تا مانع از افت فشار و کیفیت سیمان شوید,
  • عرض ستون‌های سیمان‌ها نباید بیشتر از چهار کیسه یا سه متر باشد؛
  • زمانی که قصد دارید تعداد کیسه‌های هر ستون را از ۸ عدد سیمان بالاتر ببرید، باید نحوه چینش و تنظیم و آنها را به طور دقیق و صحیح انجام دهید، تا امکان برداشتن آن برای کارگران راحت بوده و خطر سقوط آن‌ها کاهش یابد؛
  • کیسه‌های سیمان را به گونه‌ای قرار دهید تا به راحتی بتوانید آنها را بردارید و یا آنها را جابه جا کنید؛
  • سعی کنید نحوه چینش ستون‌های سیمانی به شکلی باشد که امکان مطالعه تاریخ تولید سیمان و و تاریخ انقضا وجود داشته باشد و شخص استفاده کننده از ویژگیهای آن‌ها اطلاع داشته باشد؛
  • زمان لازم برای نگهداری سیمان برای مدت زمان طولانی را در نظر بگیرید و اگر شرایطی پیش آمد که انبار شما به طور کامل خالی شود، می‌توانید نسبت به تمیز کردن و نظافت انبار از مواد دیگر اقدام کنید؛
  • اگر در پروژه‌ی خود از انواع مختلف سیمان استفاده می‌کنید، بهتر است که محل جداگانه برای هر کدام از آنها در نظر بگیرید. مطلب مواد اولیه سیمان پرتلند و نقش هر کدام از آنها را مطالعه کنید تا درک بهتری نسبت به این موضوع پیدا کنید.

شرایط نگهداری سیمان فله

برخی از پروژه‌های ساخت و ساز و همچنین شرکت‌ها و کارخانه‌های تولید بتن آماده مجبور هستند که سیمان خود را به صورت فله‌ای خریداری کنند و آنها را در سیلوها و انبارهای مخصوص نگهداری کنند. عدم وجود پاکت در این سیمان‌ها باعث می‌شود که ذخیره سازی سیمان فله تحت شرایط تری انجام گیرد و باید کنترل بیشتری بر روی شرایط سیمان انجام شود.

همانطور که در مورد نگهداری سیمان پاکتی عنوان شد، مسئله رطوبت بسیار حساس است و اگر رطوبت جذب شده از ۵ درصد بیشتر باشد، عمل سیمان مورد نظر قابل کاربرد نیست. از طرفی نبود پاکت و در دسترس بودن سیمان فله‌ای، امکان رسیدن رطوبت به آنها را افزایش می‌دهد و خطر افت کیفیت آنها بالاتر است. در این مورد باید انبارهای خود را به طور کامل عایق کنید و حتی الامکان از سیلوهایی استفاده کنید که فاقد پنجره یا منفذ برای ورود رطوبت باشند.

اگر احساس می‌کنید که حجم سیمان فله‌ای شما به صورتی است که امکان تماس آن با دیوار وجود دارد، باید از قبل تمهیدات لازم برای این مورد تدارک دیده باشید و سعی کنید که دیوارهای خود را نسبت به ورود و خروج رطوبت عایق کنید. استفاده از پوشش‌های پلی اتیلن و پلاستیک برای دیوارها، سقف و کف سیلو در این مورد پیشنهاد می‌شود. در انتها توصیه می‌کنند که حتماً از یک رطوبت سنج در داخل انبار یا محل نگهداری سیمان فله استفاده کنید تا به نوعی شرایط را تحت کنترل قرار دهید.

همه موارد فوق به شکل‌های مختلفی بر روند نگهداری سیمان و جلوگیری از افت کیفیت آن تأثیر گذار هستند و سعی کنید که در پروژه‌های خود به آنها پایبند باشید. برای کسب اطلاعات بیشتر و همچنین خرید بتن آماده، بلوک سیمانی و گروت ساختمانی با ما در کارخانه بتن آماده پاسارگاد در تماس باشید.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *