نکاتی در مورد حمل بتن آماده

برای کسانی که بر روی پروژه‌های بزرگ کار می‌کنند و به احتمال زیاد با انواع مختلفی از بتن‌های پیشرفته نیاز دارند، حمل بتن آماده و نحوه رسیدن به آن به محل پروژه اهمیت بسیاری دارد و حتی ممکن است در برخی موارد تیم کنترل کیفیت، بتن رسیده را رد کند. همانطور که در مطالب قبلی عنوان شد، تهیه بتن می‌تواند به دو صورت انجام گیرد که در سبک سنتی آن تولید بتن در کارگاه و در محل پروژه است. اما با گذشت زمان و پیشرفت در تکنولوژی‌های مختلف، کارخانه‌های بتن و آماده به وجود آمدند که بتن را در کمترین زمان ممکن و محل پروژه می‌رساند و وظیفه اصلی آنها حمل بتن آماده محسوب می‌شود.

اما حمل بتن آماده اهمیت ویژه‌ای در کیفیت آن دارد و اگر این فرآیند به شکل مناسبی انجام نگیرد، بدون شک کیفیت بتن را تحت تأثیر قرار داده و باعث می‌شود که استفاده چندانی در پروژه‌های مختلف نداشته باشد. به عنوان مثال، برخی از پروژه‌ها ممکن است به یک نوع بتن سریع و تازه نیاز داشته باشند به همین دلیل باید در کمترین زمان ممکن به محل پروژه برسد، اگرچه رسیدن بتن اهمیت دارد اما اگر زمان تحویل بتن به شکلی انتخاب شود که پیمانکار نتواند در همان لحظه از آن استفاده کند، طبیعتاً فرایند حمل بتن آماده به شکل مناسبی انجام نگرفته است.

ما در این مطلب قصد داریم اهمیت حمل بتن آماده و تأثیر آن بر کیفیت نهایی به طور مورد بررسی قرار دهیم و برخی از شرایط مناسب آن را عنوان کنیم. پس با ما در کارخانه بتن آماده پاسارگاد همراه باشید!

حمل بتن آماده به چه شکلی صورت می‌گیرد؟

بتن آماده به دو صورت‌ تر و خشک به پیمانکاران عرضه می‌شود و به همین دلیل ممکن است نحوه حمل بتن آماده نیز متفاوت باشد. در حالت کلی برای جابجایی این نوع از بتن سعی می‌شود که از تانکرها و میکسرهای بزرگ استفاده شود تا همزمان با جابجایی آن، فرایند هم زدن بتن نیز صورت گیرد. البته همین موضوع نیز می‌تواند فرآیند حمل بتنن را تحت تأثیر قرار دهد و آنها را از یکدیگر متفاوت کند.

حمل بتن آماده به چه صورتی است

 به طور کلی برای حمل بتن آماده به صورت تر از میکسر های بزرگ استفاده می‌شود که بخشی از فرآیند مخلوط کردن بتن را در طول مسیر انجام می‌دهند. اگر یک شرکت سفارش یک سبک خاص از بتن را داده باشد و نیاز داشته باشد که سریع از آن استفاده کند، برای جلوگیری از پیر شدن بتن بخشی از فرآیند مخلوط شدن بدین شکل انجام می‌شود. اما اگر برای استفاده از آن عجله چندانی وجود نداشته باشد، فرایند کامل شدن تولید بتن آماده در محل کارخانه انجام گرفته و سپس با استفاده از میکسر جابجا می‌شود.

اما برخی دیگر از شرکت‌ها حمل بتن آماده را برای به صورت خشک مد نظر دارند و به همین دلیل شرایطی که سفارش آنها در طول مسیر تجربه می‌کند اهمیت دارد. برای این شرکت‌ها دریافت یک بتن با کیفیت اولیه و بدون جذب رطوبت یا هر ماده افزودنی دیگری بسیار مهم است و به همین دلیل به کارخانه‌های بتن توصیه می‌کنند که شرایطی برای حمل بتن آماده فراهم کنند که سفارش آنها کمتر تحت تأثیر محیط قرار گیرد.

تاثیر شرایط محیطی در حمل بتن آماده

 اما آخرین حالتی که باعث تفاوت در نوع حمل بتن آماده می‌شود، تفاوت در میزان سفارش است. برخی از افراد به دلایل مختلف ترجیح می‌دهند که پروژه‌های کوچک خود را، مانند تعمیر باغ یا حیاط منزل، به کمک خرید بتن آماده انجام دهند و به حجم کمتری از بتن نیاز دارند. این در حالی است که پروژه‌های پیمانکاری به حجم بسیار بیشتری نیاز داشته و علاوه بر اینکه باید از میکسرهای بزرگ استفاده شود، باید شرایطی فراهم شود که نیاز آنها به صورت متوالی تأمین شود. بنابراین در فرآیند حمل بتن آماده باید تمامی این موارد را در نظر گرفت.

اهمیت زمان در حمل بتن آماده

یکی از مشکلاتی که در مورد بتن آماده ممکن است رخ دهد، پیر شدن بتن به دلیل دیر تحویل دادن آن است. اگرچه همه این موضوع متوجه کارخانه بتن آماده می‌شود، اما روند حمل بتن آماده در نتیجه نهایی کار مؤثر بوده و باید آنها نیز شرایط مختلف محیطی را در نظر بگیرند. فرایند رساندن بتن، چه به صورت طرح و چه به صورت خشک، تابع شرایط مختلفی است که همه آنها تحت کنترل نیستند و باید برای آنها تمهیداتی جداگانه در نظر گرفت.

اهمیت زمان در حمل بتن آماده

 به عنوان مثال، زمان حمل بتن بسیار مهم است؛ زیرا پیمانکار باید شرایط لازم برای استفاده از بتن را داشته باشد و اگر نتواند در سریعترین زمان ممکن آن را مصرف کنند طبیعتاً کیفیت سفارش نیز افت خواهد کرد.  فصل زمستان به دلیل سرما و همچنین بارندگی و فصل تابستان به دلیل گرما و بالا رفتن احتمال تبخیر شدن آب بتن، کیفیت بتن را تحت تأثیر قرار می‌دهند. بنابراین، شرکت مورد نظر باید به این موضوع توجه داشته باشد و با هماهنگی پیمانکار شرایطی را ایجاد کند که کیفیت بتن تحت تأثیر قرار نگیرد و هنگام استفاده از بتن با مشکلاتی مواجه نشود.

اهمیت فصل در حمل بتن آماده

اما فقط شرایط محیطی نیستند که حمل بتن آماده را پیچیده‌تر می‌کنند. طبیعتاً شرکت‌های فروشنده بتن تمایل دارند که محصول خود را در سریعترین زمان ممکن و با بیشترین حجم به فروش برسانند. اما نباید این موضوع بدین صورت باشد که به پیمانکار لطمه وارد کند و امکان استفاده از بتن با کیفیت را نداشته باشند. باید پذیرفت که اگرچه پیمانکاران تجربه کافی برای کار با بتن را دارند، اما از تغییر وضعیت آن در شرایط مختلف اطلاع ندارند. بنابراین باید کارخانه بتن آماده در مورد فاصله با پروژه و مدت زمان حمل بتن آماده با پیمانکاران مشورت کرده و بهترین گزینه را در اختیار آنها قرار دهند.

زمان مجاز برای انتقال و حمل بتن آماده

اگرچه نحوه جابجایی و استفاده از تجهیزات مختلف برای حمل بتن آماده اهمیت دارند، اما مهمترین موضوعی که کیفیت بهتر نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد، مدت زمان اختصاص داده شده برای حمل و جابه جایی آن است. برای حمل بتن معیارها و استانداردهای مختلفی در نظر گرفته شده است که مهمترین آن حجم بتن استفاده شده است. برخی از این استانداردها عبارتند از:

  • استانبولی و زنبه: این ابزارها در پروژه‌های بسیار کوچک مورد استفاده قرار می‌گیرد و معمولاً برای دیوارها و بخش‌هایی که دسترسی به آنها وجود ندارند بسیار مفید هستند. انتقال حدود به مسافت ۱۰ متر تا حداکثر ۲۵ متر با استفاده از این ابزارها توصیه می‌شود و برای استفاده از زنبه نیز بهتر از حدود ۲۵ لیتر را به حد فاصله ۲۵ تا ۳۰ متر حمل کرد.
  • چرخ دستی فرغون: معمولاً زمانی که امکان کافی برای جابه جا کردن بتن وجود داشته باشد می‌توان از فرغون استفاده کرد. برای پروژه‌ها و کارگاه‌هایی که حجم بتن مورد استفاده در آن‌ها بیشتر از ۴۵۰ لیتر می‌شود از این ابزارها استفاده می‌شود. کمترین و بیشترین حجمی از بتن که می‌توان از این ابزارها استفاده کرد بین ۵۰ تا ۶۰ لیتر است و می‌توان آن را تا حدود ۱۰۰ متر جابجا کرد. البته توصیه استاندارد این است که این مسافت تا حدود ۵۰ تا ۶۰ متر محدود شود.
  • فرغون‌های موتوری: یکی دیگر از شیوه‌های حمل بتن آماده استفاده از فرغونهای موتوری هستند که از حجم بالاتری نسبت به فرغون‌های معمولی برخوردار و حدود ۱۰۰ تا ۳۰۰ لیتر بتن را می‌توانند جابه‌جا کند. مسافت بهینه برای این فرغون‌ها به صورتی است که حداکثر تا ۳۰۰ متر و حداقل تا ۱۰۰ متر را جابجا می‌کنند و باید مسیر آنها کاملاً هموار باشد.
  • استفاده از میکسر ها و کامیون‌های مخلوط کن: این میکسر ها وظیفه رساندن بتن آماده از کارخانه به محل پروژه را برعهده دارند و در حین حمل بتن آماده روند مخلوط کردن آن را نیز انجام می‌دهند. تانکر نصب شده بر روی این کامیون‌ها دارای دو سرعت کند و تند است که در حالت کند بین ۲ تا ۵ دور در دقیقه و در حالت سریع بین ۷ تا ۱۳ دور در دقیقه می‌چرخد. در مورد این تراک ها از زمانی که آب به مخلوط بتن افزوده می‌شود، حدود ۷۰ تا ۱۰۰ دور با سرعت تند برای مخلوط کردن اولیه کافی است زمانی که بتن به محل پروژه می‌رسد کافی است که ۳۰ تا ۴۰ دور با سرعت کند بچرخد.

حمل بتن آماده ممکن است به شکل‌های مختلفی صورت گیرد و حجم سفارش بر انتخاب شیوه نهایی مؤثر است. به همین دلیل پیمانکاران و سازندگان پروژه‌های سبک و سنگین باید هماهنگی لازم را با کارخانه‌های بتن آماده داشته باشند و از آنها در مورد نحوه جابجایی و رساندن بتن به محل پروژه مشورت بگیرند. این شیوه باعث می‌شود که رانندگان میکسرها نسبت به وضعیت خود در حالت‌های مختلف اطلاع داشته و برای آن تمهیداتی در نظر بگیرند.

شما نیز اگر به حمل بتن آماده نیاز دارید و یا برای پروژه ساخت و ساز خود بتن آماده سفارش می‌دهید، با مادر کارخانه بتن آماده پاسارگاد در تماس باشید.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *